Kościerzyna – gastronomiczna wycieczka po sercu Kaszub

Kaszuby wydają się być niezwykłym miejscem w skali Polski. Region od dekad kultywuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno spraw kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z prawnie uznawanych przez prawo językim mniejszości narodowej. Zamieszkujący północną część Polski mieszkańcy Kaszub mogą się także szczycić swoją tradycyjną kuchnią. Kościerzyna – stolica Kaszub to w opozycji do wielu miejscowości nie tylko pizza i burgery. Kuchnia kaszubska, której można tu skosztować, zalicza się do tych, obok których nie da się przejść niezwróciwszy na nią uwagi.

Kulinarne Kaszuby – co oferują?

Jak większość kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska ściśle złączona jest z rytmem życia mieszkańców. Oznacza to, że oddziaływanie mają na nią pory roku oraz owoce, które wyda ziemia. Od dekad mieszkańcy Kaszub trudnili się pracami polowymi i połowem ryb. Dzięki temu główne przysmaki w tej kuchni opierają się na rybach, drobiu i świeżych warzywach. Kościerzyna i okolice to również całkiem mocno zalesione terytoria. Powoduje to, że popularne są tu również dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalna ludność z pokolenia na pokolenie przekazują sobie wiedzę na temat zdobywania, magazynowania i przede wszystkim przygotowywania miejscowych darów ziemi. Właściwie wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zagwarantuje nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w wielu miejscach można tu spotkać w karcie dania takiej jak pizza i burgery. Będąc tu warto jednak wybrać na rodzimą kuchnię.

Lokalna kultura i kuchnia – kaszubska restauracja w Kościerzynie

Wizyta w tym regionie to obowiązkowe odwiedziny w jednym z licznych tutejszych lasów. Jest tu ich ogrom. Szum drzew pozwala się zrelaksować, czaru dodają im występujące gdzieniegdzie jeziorka. Są to perfekcyjne okolice na spędzenie czasu z naturą i podładowanie baterii. Będąc tu warto choć częściowo zanurzyć się z miejscową kulturą i tradycją. Bogate zdobnictwo, charakterystyczny język i przyciągające uwagę stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji. Wizyta w innym mieście to świeta okazja do spróbowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co druga restauracja oferuje lokalne frykasy. Szczególnie popularne dania, które produkuje kuchnia kaszubska to robione domowymi metodami wędliny czy przetwory rybne. Szukając wiadomości na ten temat, wielu ekspertów poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna także cieszy się tu popularnością – jest gęsta i wyrazista w smaku. Poza tym lokalni mieszkańcy oferują różnego typu wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery w Kościerzynie z lokalnymi składnikami. Pizza z darami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze podają z grzybami z kaszubskich lasów. Gdy na mapie naszej wyprawy znajduje się Kościerzyna i okolice warto wcześniej zrobić research. Przeważnie szukając pośród bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć perełki. Jeśli chcemy na prawdę poznać tą kulturę dobrym pomysłem wydają się gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najmocniej zapuściły swe korzenie.